Nykypäivänä pienet lapsetkin osaavat pienestä iästään huolimatta käyttää älypuhelimia, tietokoneita ja muita teknologian kikkoja. Ei siis ole ihme, että sosiaalinen mediakin on heidän jokapäiväistä elämää. He ovat jo syntyneet sosiaalisen median aikakauteen, missä kaikki tekemisemme kerrotaan Facebookin, Snapchatin tai Instagramin kautta. Mikä ennen oli outoa, on nykyään tavallista arkea.
Nopeasti muuttuva maailma
Teknologian kehittyessä melkoista vauhtia, vanhemmat eivät välttämättä pysy sosiaalisen median mukana ja kaikessa teknologian tarjoamassa valikoimassa, missä lapset ja nuoret kyllä pysyvät. Tämä on todellinen ongelma, koska ellemme osaa ennakoida tiettyjä internetin ja sosiaalisen median haittoja, voi lastemme turvallisuus kärsiä pahastikin.
Lapsille ja nuorille kaikki uusia ja ihastuttava on aina niin ihanaa tai ”ihqua”. He innostuvat kaikesta ja näkevät kaikessa vain asioiden hyvät puolet. Mutta samalla lailla ihanaa ei ole Internet ja sosiaalinen media ja niissä tapahtumat asiat, ihmiset ja ongelmat.
Maailmassa asuu paljon vinksahtaneita ihmisiä, jotka haluavat pahaa muille tai ovat muuten vain sairaita. Ellemme pidä huoli siitä missä lapsemme ovat, mitä he katsovat ja etsivät sosiaalisessa mediassa ja kenen kanssa he seurustelevat, voivat he ajautua väärille teille ja pahojen ihmisten keskuuteen. On aina hyvä muistaa, että todellisuus voittaa fiktion, eli sosiaalinen media ja internet voivat aiheuttaa paljon kamalampiakin asioita, mitä kaikkien mielikuvitus ei edes riitä.
Sosiaalisen median negatiiviset puolet
Ongelma sosiaalisessa mediassa, on silloin, kun lapsi joutuu väärille poluille ja pahojen ihmisten keskuuteen tai mikäli lasta aletaan kiusata verkossa, ns. nettikiusaamaan. Lapset ja nuoret eivät aina ymmärrä tekemisiensä seuraamuksia ja jokin vähäpätöinen seikka saattaa nousta suureksikin halooksi ja tuoda seuraamuksia mitä ei olisi osattu odottaa.
Suurin ongelma netissä ja sosiaalisessa mediassa on väärien ihmisten keskuuteen joutuminen. Monet teinit, varsinkin tytöt saattavat helposti joutua väärinkäytön uhreiksi. On helppo lähetellä valokuvia ja nauraa kikattaa miettimättä, kuka on tapaus toisessa päässä. Tästä syystä on tärkeää ohjeistaa nuoria olemaan laittamatta liikaa valokuviaan Facebookkiin tai Instagramiin. Toinen tärkeä asia on olla aloittamatta intiimiä keskustelua chatissa tuntemattomien ihmisten kanssa. Kannattaa pyytää aikuista apuun ja tehdä hieman taustaetsintöjä tämän tapauksen kesken. Suuri ongelma on myös silloin, kun nuoret valehtelevat ikänsä päästääkseen erinäisille sivustoille. Näiltä sivuilta saamat kontaktit voivat koitua joskus kohtaloksi, asia mitä monet nuoret eivät ymmärrä.
Valokuvien julkistaminen ja varsinkin toisten valokuvien julkistaminen voi kostautua toiselle hyvinkin kalliiksi ja juontaa nettikiusaamistasolle. Siksi kuvien julkistaminen pitäisi olla suhteellisen valvottua ja vanhempien pitäisi osata kertoa mitä seuraamuksia voi tulla.
Myös vanhempien tulisi miettiä kaksi kertaa millaisia valokuvia sosiaaliseen mediaan perheestään laittaa, varsinkin lapsista, ja pikkulapsista, koska monia valokuvia on joutunut vääriin käsiin ja esimerkiksi lapsipornosivuille. Myös liiallinen valokuvien ja henkilökohtaisten tietojen vuolas informointi saattaa edesauttaa enemmän tai vähemmän mielenvikaisten ihmisten yhteydenottoa ja miksei jopa ihan vierailua ihmisten asumusten läheisyydessä.
Pidä netiketti mielessä
Hyvä nettisääntö on että ei lepertele liikaa tekemisistään, ei julkista liikaa valokuviaan ja kerro henkilökohtaisia asioita kuten kotiosoitetta. Kannattaa varmistaa nettiasetukset, jotta tuntemattomat ihmiset eivät pääse profiilin sisältöä tutkimaan ja olla hyväksyttämättä tuntemattomia ihmisiä esimerkiksi Facebookin kautta ystäviksi. Eikä avata chattia ihan kenen kanssa tahansa tai missä tahansa ryhmässä.
Haastavaahan tämä varmaan monelle vanhemmalle on, koska aivan kaikkea ei pysty kontrolloimaan ja varsinkin teini-ikäisten kanssa näistä asioista keskusteleminen saattaa olla hyvin haastavaa. Tahdotaan kokeilla omia siipiään ymmärtämättä vielä ihan kaikkea. Tässä ainoa apu on yksinkertaisesti seurata lasta mahdollisimman tarkasti ja sen minkä pystyy netissä ja keskustella ystäväperheen kanssa mikäli outoja piirteitä alkaa esiintyä. Erittäin hyvä asia olisi myös, mikäli kouluissa kerrottaisiin sosiaalisen median haitoista, koska nuoret eivät niitä yleensä itse näe.