Nykyään, kun nuoret viihtyvät sosiaalisessa mediassa yhä enemmän, alkaa sosiaalisesta mediasta tulla myös kurjia lieveilmiöitä. Kuinka paljon nuorten kannattaa viettää aikaa sosiaalisessa mediassa? Minkä ikäisen kannattaa aloittaa itsenäinen sosiaalisessa mediassa oleskelu?
Korostunut ulkonäkökeskeisyys
Helsingin Sanomat kirjoitti jokunen vuosi sitten sosiaalisen median parantavan nuorten itsetuntoa. Nuoret ottavat paljon selfie-kuvia ja postaavat niitä nopeasti nettiin. Klikkaukset ja tykkäykset tuntuvat tietysti kenestä tahansa hyvältä ja nuorelle tulee hyväksytty olo.
Varjopuolena asiantuntijat näkevät ulkonäköön keskittymisen ja pinnallisuuden. Onko tässä kuitenkaan mitään uutta auringon alla? Ainahan nuoret ovat katsoneet teinilehdistä kauniita malleja ja menestyneitä urheilijoita ja muusikoita.
Ero tähän päivään lienee se, että ennen oma kuva ei ollut tuhansien ihmisten nähtävillä ja odottamassa muiden suoraa arviointia. Ennen myös ystäväpiiri oli kapeampi. Pitkäaikaiset ja oikeassa elämässä tuntevat ystävät arvostavat myös muitakin piirteitä kun ulkonäköä. Nuoret kertovat, että Facebookin ja Instagramin kaveri ja seuraajamäärä antavat lisäarvoa nuorelle.
Lisääntyvätkö nuorten syömishäiriöt?
Ulkonäön ihannointi saattaa lisätä tiettyjen nuorten syömishäiriöitä. Nuorilla naisilla laihuus ja miehillä lihaksikkuus lisäävät kuvien suosiota ja kehuja omasta ulkonäöstä. Samalla sosiaalinen media voi olla julmapaikka. Palautetta tulee todella suoraan ja trollejakin hyppii joka kulman takana härnäämässä. Nuoren, joka altistaa itsensä julkiselle arvostelulle, pitää olla vahva ja jalat tukevasti maassa. Kuinka moni nuori on tällainen, kun se voi olla haastavaa aikuisellekin blogaajalle tai tubettajalle?
Esimerksi YouTubessa voi seurata nuorta naista, joka on luurankomaisen laiha. Eri tubettajat ovat julkaisseet videoita, joilla he ovat yrittäneet saada naisen pitämään huolta terveydestään. Nainen itse väittää olevansa luonnostaan laiha, vaikka selvästi laihtuu koko ajan lisää. Monet miestubettajat ovat avautuneet myös treenausvimmastaan, jossa he ovat viettäneet salilla kaikki päivät, saadakseen suuremmat lihakset ja näin näyttääkseen aina vain paremmalta.
Sosiaalisen median Pinterest ja Tumblr-palvelut ovat kieltäneet sivustoillaan anorektisen laihat kuvat. Ratkaisu on hieno, mutta anoreksia ei aina näy päällepäin. Ylipainoisellakin voi olla anoreksia. Käyttäjät ovat antaneet palveluille asiasta positiivista palautetta.
Kulutuskeskeisyys lisääntyy
Osa nuorista kokee painetta ostaa samoja tavaroita kuin mitä muilla on. Moni ei tule ajatelleeksi, että tavarat joita tubettajat ja bloggaajat “testaavat” ovat suoraa mainontaa. Osa on rehellisiä sosiaalisessa mediassa ja kertovat yritysten lähettäneen heille tavarat. Yritysten maksamista palkkioista osa ei saa tai halua kertoa. Sosiaalisessa mediassa on tietysti myös piilomainontaa kuvissa ja videoissa, joita nuorempi katsoja ei osaa ottaa huomioon.
Tilastoja nuorten paineista sosiaalisessa mediassa
Yhdysvalloissa julkaistiin tutkimus vuodelta 2015, jossa tutkittiin nuorten kokemia paineita sosiaalisessa mediassa. 21 % nuorista oli kokenut oman elämänsä huonommaksi, seurattuaan ystäviensä elämää sosiaalisessa elämässä. Tämä on helppo uskoa, koska aikuisillakin on samanlaisia tuntemuksia katsoessaan Facebook-ystäviensä postauksia tai kuvia. 39 % nuorista oli kokenut painetta julkaista aineistoa, josta he saisivat tykkäyksiä, kommentteja tai suosiota. Nämä kaksi asiaa voi liittää myös yhteen.
Huolestuttava tulos oli se, että 42 % nuorista oli kokenut painetta, että joku julkaisee heistä aineistoa, jota he eivät voi kontrolloida. Tässä tulee mieleen mahdollinen kiusaaminen tai nolatuksi tuleminen. Sama pelko voi olla myös aikuisilla. Me kaikki tunnemme ihmisiä, jotka eivät mieti tarkkaan millaisia asioita itsestään julkaisevat. Voiko näiden ihmisten arvostelukykyyn luottaa, että he tietävät millaisia asioita julkaista muista? Hyvä periaate on kysyä aina lupa.
Kaiken kaikkiaan sosiaalinen media on viidakko ja viidakossa on viidakon lait. Meillä kaikilla on oma tapamme käyttää sosiaalista mediaa. Nuorille olisi hyvä selkeyttää, ettei sosiaalinen media ole aina todellista elämää ja mitä kuvia nettiin laittaa, niitä ei saa koskaan täysin sieltä pois.